Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2015 00:36 - Какво можем да научим от древните Египтяни за пчеларството
Автор: vitosha13 Категория: Други   
Прочетен: 1600 Коментари: 0 Гласове:
1




"Бог Ре се разплака,сълзите му покапаха на земята и се превърнаха в пчела. Пчелата си направи пчелна пита и заработи по цветовете на всяко растениеи така клея/восъка и меда са също от сълзите на Ре." 
image
Пчелите са се смятали за свещени в древен Египет не само поради меда и восъка, а и защото са имали теологично значение- произлезли са директно от най-главния бог, бога на слънцето Ре (наричан така напоследък, преди наричан Ра). За всичко това говори професор Критски в новата си книга "Сълзите на Ре". "Най-стария каменен документ/йероглиф за пчеларство от Египет датира от около 3000 пр. Хр.", казва професора."Пчеларството е било държавно дело в Египет. От около 900 папируса с медицински рецепти, които съм прегледал, в над 500 се споменава като съставка на препарата да се използва мед и/или пчелен клей. В голям брой от папирусите се говори за порциона храна, получаван на ден от хората според професиите им. Установихме, че колкото по-нагоре във веригата са- толкова по-голямо количество мед са имали право да получат на ден. Фараонът е получавал като дар от провинциите именно мед, за да бъде умилостивен при вземане на решенията си."
image
Египтяните са пчеларствали по начин, използван все още днес в Азърбейджан и Иран. Глинени тръби се нареждат като в пчелна пита. След като се напълнят с мед, пчеларите изсипват съдържанието в отделен съд. За да провери как става това, самия професор Критски (също пчелар) опитал системата и тя се оказала много успешна. Под лъчите на силно слънце ( каквото е и в Египет) восъка се стопява и качва към върха на съда, а при охлаждане меда остава запечата отдолу. 
Восъкът е намирал широко приложение от козметика до мумифициране, защото е бил и много по-достъпен и в големи количества.

image
На някои йероглифи е изобразено как пчеларя държи нещо пред устата си, докато е пред тръбите. Йероглифът, използван за обяснение на действието се превежда като "да отслаби", "да да разпусне" или "да издаде звук". Специалистите допускат, че пчеларя може би "опушва" пчелите, но някои смятат, че е имало практика да се "вика" царицата и да се иска разрешение от нея за вземане на мед и клей. Изобщо, изглежда много вероятно египтяните да са имали много по-напреднала и интересна система за пчеларство, от колкото ни се вярва. 
"Ясно е, че пчеларството е много старо занимание и професия", казва в заключение професор Критски, "но старото роднинство между нас хората и пчелите е това, което най-вече ме развълнува и очарова."




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitosha13
Категория: Забавление
Прочетен: 302022
Постинги: 174
Коментари: 32
Гласове: 152
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930