Постинг
10.10.2017 02:51 -
Ихтимански зелник
Автор: vitosha13
Категория: Забавление
Прочетен: 1818 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 11.10.2017 00:36
Прочетен: 1818 Коментари: 0 Гласове:
3
Последна промяна: 11.10.2017 00:36
Стара рецепта на стара баба от Ихтиманско:
500гр. брашно, 2 щипки сол, 1 ч.л. мая суха, олио и вода в равно количество 150 до 200гр.1 яйце. Брашното се пресява в съд. Към него се добавя сухата мая и солта. В брашното се прави кладенче и в кладенчето се чуква яйцето. Слагате куките за тесто на ръчния миксер и започвате да бъркате тестото на най-ниската скорост. Наливате постепенно и бавно водата и около половината олио. Бъркате до получаване на хомогенно меко тесто, което да НЕ лепне на куките. Разделяте готовото тесто на 4 части: 3 еднакво големи топчета и едно по-малко от останалите, да е с големината на юмрука ви.
Намазвате с олио отгоре. Печете на 180* за 40 мин - яденето трябва да направи балон и да надигне зелника. Според фурната си може да покриете отгоре с алуминието фолио за известно време, за да не изгори.
Изваждате, напръсквате с вода и покривате с кърпа за половин час да се задуши. След това горната част - балончето на зелника се маха като шапка, за да започне да изстива манджата. Отстрани се чупи като питка, слага се в чиния и се добавя един чирпак от яденето в порцията. Добавя се салата или туршия или (понякога, зависи от манджата) - кисело мляко или топла лютеница.
500гр. брашно, 2 щипки сол, 1 ч.л. мая суха, олио и вода в равно количество 150 до 200гр.1 яйце. Брашното се пресява в съд. Към него се добавя сухата мая и солта. В брашното се прави кладенче и в кладенчето се чуква яйцето. Слагате куките за тесто на ръчния миксер и започвате да бъркате тестото на най-ниската скорост. Наливате постепенно и бавно водата и около половината олио. Бъркате до получаване на хомогенно меко тесто, което да НЕ лепне на куките. Разделяте готовото тесто на 4 части: 3 еднакво големи топчета и едно по-малко от останалите, да е с големината на юмрука ви.
Разточвате трите топчета поотделно на 3 еднакво дебели 3-4 мм-етрови кори с големината на тавата ви. След това слагате първото, обмазвате с олио, налагате второто отгоре му, обмазвате и него и слагате третото. Така направени трите разточвате с големината на тавата ви и половина ( да изтича от тавата половината от разточеното). Слагате в намазнена и набрашнена тавичка, или покрита с хартия за печене ( по избор).В средата изсипвате на купче предварително подготвеното ядене. В нашия случай - задушено с червен пипер и олио кисело зеле. Може да е прясно, може да са картофи с праз, може да е и задушен лапад пак с червен пипер и олио. Покривате с четвъртото разточено топче яденето. Започвате "загърлянето" на изтичащото отвън от тавата тесто с това върху яденето така, че да изглежда като спирала, като плитка. Моля, вижте снимките.
Намазвате с олио отгоре. Печете на 180* за 40 мин - яденето трябва да направи балон и да надигне зелника. Според фурната си може да покриете отгоре с алуминието фолио за известно време, за да не изгори.
Изваждате, напръсквате с вода и покривате с кърпа за половин час да се задуши. След това горната част - балончето на зелника се маха като шапка, за да започне да изстива манджата. Отстрани се чупи като питка, слага се в чиния и се добавя един чирпак от яденето в порцията. Добавя се салата или туршия или (понякога, зависи от манджата) - кисело мляко или топла лютеница.
Да ви е сладко! :)
Вълнообразно
Най-древните цивилизации в света – топ 1...
Стенописи от Диан Костов Костинброд
Смоленск, Липецк и Воронеж се превръщат ...
Стенописи от Диан Костов Костинброд
Смоленск, Липецк и Воронеж се превръщат ...
Няма коментари