Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2017 02:51 - Ихтимански зелник
Автор: vitosha13 Категория: Забавление   
Прочетен: 1818 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.10.2017 00:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стара рецепта на стара баба от Ихтиманско: 

500гр. брашно, 2 щипки сол, 1 ч.л. мая суха, олио и вода в равно количество 150 до 200гр.1 яйце. Брашното се пресява в съд. Към него се добавя сухата мая и солта. В брашното се прави кладенче и в кладенчето се чуква яйцето. Слагате куките за тесто на ръчния миксер и започвате да бъркате тестото на най-ниската скорост. Наливате постепенно и бавно водата и около половината олио. Бъркате до получаване на хомогенно меко тесто, което да НЕ лепне на куките. Разделяте готовото тесто на 4 части: 3 еднакво големи топчета и едно по-малко от останалите, да е с големината на юмрука ви.

 

 

image

 

  Разточвате трите топчета поотделно на 3 еднакво дебели 3-4 мм-етрови кори с големината на тавата ви. След това слагате първото, обмазвате с олио, налагате второто отгоре му, обмазвате и него и слагате третото. Така направени трите разточвате с големината на тавата ви и половина ( да изтича от тавата половината от разточеното). Слагате в намазнена и набрашнена тавичка, или покрита с хартия за печене ( по избор).В средата изсипвате на купче предварително подготвеното ядене. В нашия случай - задушено с червен пипер и олио кисело зеле. Може да е прясно, може да са картофи с праз, може да е и задушен лапад пак с червен пипер и олио. Покривате с четвъртото разточено топче яденето. Започвате "загърлянето" на изтичащото отвън от тавата тесто с това върху яденето така, че да изглежда като спирала, като плитка. Моля, вижте снимките.

Намазвате с олио отгоре. Печете на 180* за 40 мин - яденето трябва да направи балон и да надигне зелника. Според фурната си може да покриете отгоре с алуминието фолио за известно време, за да не изгори.


image

 

image


  Изваждате, напръсквате с вода и покривате с кърпа за половин час да се задуши. След това горната част - балончето на зелника се маха като шапка, за да започне да изстива манджата. Отстрани се чупи като питка, слага се в чиния и се добавя един чирпак от яденето в порцията. Добавя се салата или туршия или (понякога, зависи от манджата) - кисело мляко или топла лютеница.

image

 

image

  Да ви е сладко! :)




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitosha13
Категория: Забавление
Прочетен: 301971
Постинги: 174
Коментари: 32
Гласове: 152
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930