Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2015 16:27 - Какво може да спре див слон?
Автор: vitosha13 Категория: Други   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.12.2015 16:39


 
Един проблем, който българските фермери нямат, но си е сериозен за стопаните в Африка са слоновете. Самите слонове пък имат проблем с фермерите, които често ги стрелят, за да запазят продукцията си. И едната, и другата страна са прави за себе си- за фермерите това е препитанието на семействата им, за слоновете е живота им. Понякога слоновете могат да станат агресивни и да застрашат и човешки живот. Правителството не може да има полезен ход в този спор и за това няма определена стратегия, която да пази интереса и на двете страни. Неочакваното решение се оказва отново най-полезното живо същество- пчелата.

  Зоолозите, който изучава природата на Кения открива, че слоновете ядат от всякакви растения с изключение на едно специално дърво. Разпитвайки в хората в района те разбират, че на това дърво обикновено има пчелен рой. Изследват по-натам и разбират, че слоновете много се страхуват и бягат от пчелите, защото ухапването от вътре на хобота или ушите им е наистина много болезнено. За това решението за запазване мира в района идва изведнъж и е просто като всяко гениално нещо.
Финансирана от Дисни Фонд за презервация на природата, Луси Кинг оглавява проекта "Слонове и пчели" към благотворителната организация "Спасете слоновете". Проектът се състои в развитие на пчеларството. Така наречената "Кошерова ограда" струва между $100-$500 на всеки 100м ограда, което е наистина евтино на база потенциалните загуби на фермерите. Кошерите са свързани с кабел, който ги раздрусва, ако слон мине между тях и пчелите излитат, за да защитават кошера си. Кошерите са истински през един, но слоновете са умни и веднъж разбрали, че жълтата кутия съдържа пчели- бягат сами надалеч от мястото независимо дали кошера е истински. Отделно от това зоолозите разбират, че звуците на слоновете са предупреждение за другите семейства в района, че на мястото има пчели. Зоолозите записват посланието и след това оставят записа в близост до други семейства, които обикалят селищата. Чули предупреждението, слоновете започват да махат с учи и да бягат, сякаш до тях наистина има кошери. Така влиянието на няколко Кошерови огради се умножава многократно, фермерите запазват продукцията си, а слоновете- живота си.
Проекта има 80% успеваемост и освен в юго-източна Африка се предвижда да се реализира и в Индия. Всичко това има и неочаквано добра странична полза- пчелите опрашват идеално продукцията на фермите, фермерите имат постоянно мед за семействата си, както и достатъчно за продаване на пазара в страната и чужбина. Меда се продава из цяла Кения и съседните държави от името на организацията за защита на слоновете, която пък от своя страна се до-финансира с прихода от бурканите.
Какво да правиш, освен да обичаш пчелите???



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitosha13
Категория: Забавление
Прочетен: 302284
Постинги: 174
Коментари: 32
Гласове: 152
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930