Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 14:44 - Регистрация на фирма - ЕООД или ЕТ да изберем
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 9303 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 31.03.2017 23:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Започвате стопанска дейност, предстои Ви регистрация на фирма и сте изправени пред дилемата каква правно - организационна форма да изберете -  регистрация на ЕООД или ООД. За да вземете такова решение е необходимо да се запознаете с някои основни аспекти относно най-популярните форми на управление за малък бизнес. Ако започвате сами и не искате съдружници ще трябва да избирате между ЕТ/едноличен търговец/ и ЕООД /еднолично дружество с ограничена отговорност/. Накратко какво представляват всяко от тях:

Регистрация на ЕТ /Едноличен търговец/

Доскоро това беше най-разпространената форма на управление на малък бизнес. Тази правно - организационна форма е подходяща ако не очаквате огромни приходи и сериозно разрастване на бъдещата Ви фирма. Това е най-евтината форма за регистрация на фирма и такава може да регистрира всеки пълнолетен гражданин на страната. В името на фирмата задължително присъстват и имената на собственика и не необходимо внасянето на първоначален капитал. Същевременно обаче едноличният търговец е с неограничена отговорност и отговаря с цялото си дори лично имущество за всички негативни последици от бизнеса си.

Ако се спрете на тази правно - организационна форма, трябва да проверите дали за дейността, която сте решили да упражнявате не се изисква плащането на патентен данък. Ако е така си направете сметка дали този патентен данък ще бъде изгоден за Вас, съобразено с приходите, които очаквате да реализирате.

Регистрация на ЕООД /Едноличен търговец с ограничена отговорност/

Едноличен търговец с ограничена отговорност /ЕООД/ е правно - организационна форма, която е разновидност на Дружество с ограничена отговорност /ООД/, но с един собственик. Отговорността на този собственик се свежда до капитала на дружеството и не засяга личното му и семейно имущество, което го прави много предпочитана форма, въпреки, че самата регистрация излиза по-скъпо.

ЕООД е вид капиталово дружество, чийто минимален капитал за учредяване е само 2 лв, точно както е и при ООД. Вместо с Дружествен договор обаче ЕООД се учредява с Учредителен договор като целият капитал се разделя на дялове или  не, но е собственост само и единствено на едно лице – собственика. Управлението се извършва от Управител като за такъв мое да се регистрира самият собственик на фирмата или друго лице като това се регистрира в Учредителният акт и съответно в Търговския регистър. В първият случай едноличният собственик на ЕООД взима всички решения, които са от компетентността на общото събрание при ООД. Решенията се протоколират в подобна на общото събрание форма.

Важно е да се има предвид, че докато процедурата по закриване на ЕТ е проста и лесна, то тази по закриване и заличаване  на ООД / ЕООД е специална и доста по-сложна.

Добре е всеки преди да се вземе  решение за откриване на фирма  да се потърси съответната информация и да се консултира допълнително с фирмата, която ще  подготви документите  и ще направи регистрацията.  В такива случаи е по-добре да се ползват услугите на юристи, които ще извършат консултацията професионално и  конкретно за всеки случай.  Помислете предварително и след като сте сигурни в избора си, пристъпете към регистрация на фирма.
 
Публикацията е написана благодарение на любезното съдействие на Смарт Бизнес ООД 
 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. sistemite - Важно е да се има предвид, че докато процедурата по закриване на ЕТ е проста и лесна, ....??
10.09.2013 11:47
Оказва се обаче, че не е точно така при заличаване на ЕТ-то Ако ЕТ има записани активи - ДМА (дълготръйни материални активи). Правна недомислица и неуредица при заличаването на ЕТ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 69990
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив